Trefwoorden — boeken [5], geschiedenis [12], industriele projecten [7], kunst [6], ruimtelijke projecten [11], tentoonstellingen [11], vitrines [4].
thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
 
image
image

Titel — De betoverende kracht van de Hypnerotomachia Poliphili.

Datum — 21 September 2006.

Opdrachtgever — museum meermanno [2].

Website — www.meermanno.nl Opent in Nieuw Venster .

Opdracht Een van de meest bijzondere boeken van de vele duizenden boeken die Museum Meermanno rijk is, was hard aan restauratie toe. Het exemplaar van de eerste druk van de Hypnerotomachia Poliphili uit 1499, moest voor deze opknapbeurt geheel uit elkaar genomen worden. Besloten werd om van de nood een deugt te maken en liefhebbers middels een tentoonstelling de unieke kans te bieden om de losse drukvellen eens van heel dichtbij te bekijken. KEEN werd verzocht om speciale vitrines te ontwerpen en te realiseren waarin de waardevolle drukwerkjes veilig maar goed zichtbaar getoond kunnen worden.
Resultaat We ontwierpen een slank vitrinemeubel van een houtsoort die de zuurgraad van het papier niet aantast. De speciale UV-arme verlichting werd op elegante wijze aan de binnenzijde van de vitrine geplaatst, wat een spannend effect oplevert. Aan iedere vitrine - van de in totaal zes - werd een sterke loep toegevoegd die verschuifbaar is over de glazen afdekplaat. Gevat in hetzelfde hout als van de vitrinemeubels en voorzien van vilten voetjes tegen het krassen, bieden zij bezoekers de mogelijkheid om het unieke drukwerk in al zijn luister te bewonderen.
Trefwoorden — boeken [5], educatie [6], grafische projecten [11], videoproducties [6].
thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
 
image
image

Titel — Er is niets zo praktisch als een goede theorie.

Datum — 5 Januari 2006.

Opdrachtgevers — museumvereniging [1], projectbureau els [1].

Website — www.museumverenigi… Opent in Nieuw Venster .

Opdracht Els Hoogstraat (1980) (zie www.elshoogstraat.nl Opent in Nieuw Venster ) studeerde in 2002 af aan de Hogeschool voor de Kunsten in Arnhem met een scriptie over de leerstijlen van Kolb. Zij benaderde Museumvereniging Amsterdam met het idee de leermethode toe te passen in de museale praktijk. Er werd besloten dat de interessante stof via een leerboek en een introductie-dvd bij de musea zouden komen. Aan KEEN de opdracht om hier een frisse en uitnodigende uitgave van te maken.
Resultaat We hebben heel wat gesprekken met Els Hoogstraat en co-schrijfster Annemarie Vels Heijn gevoerd om tot een helder geheel te komen. We kwamen uit op een boek met drie secties: 'Theorie', 'Van theorie naar praktijk' en 'Praktijk'. Iedere sectie werd voorafgegaan met een 'thinking-out-of-the-box-illustratie' om de lezer geprikkeld te houden. Omdat de theorie ervan uitgaat dat ieder mens vier leerstijlen doorloopt om nieuwe kennis goed op te nemen - de 'Dromer', de 'Denker', de 'Beslisser' en de 'Doener' - maar per individu een van die vier de dominante leerstijl is, bedachten we een verbeelding daarvan en introduceerden vier verschillende hoedjes. Ze fungeren als visuele ankerpunten in het boek en komen terug in de introductie-dvd. Al met al een geslaagd project, waar we onze kennis van boekontwerpen en videoproducties de vrije loop mochten laten.
Trefwoorden — boeken [5], grafische projecten [11].
thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
  
image

Titel — De fascinaties van Boudewijn Büch.

Datum — 14 April 2006.

Opdrachtgever — letterkundig museum [2].

Website — www.letterkundigmu… Opent in Nieuw Venster .

Opdracht Naast het ontwerpen van de tentoonstelling over Boudewijn Büch (1948-2002) (zie www.keen.nl/project/boud… Link ) werd KEEN gevraagd een boek te ontwerpen waarin de fascinaties van de schrijver tot uiting zouden komen.
Resultaat Het werd een luxe uitgave met harde kaft, gestempelde linnen rug en een 72 pagina's tellend binnenwerk. "Geen letterkundig- of streekmuseum zal erin geïnteresseerd zijn" schreef hij ooit over zijn verzameling; niets is minder waar...
Trefwoorden — boeken [5], ruimtelijke projecten [11], tentoonstellingen [11].
thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
 
image

Titel — Boudewijn Büch herdacht met tentoonstelling.

Datum — 14 April 2006.

Opdrachtgever — letterkundig museum [2].

Website — www.letterkundigmu… Opent in Nieuw Venster .

Opdracht Ontwerp een tentoonstelling waarin de schrijver Boudewijn Büch (1948-2002) centraal staat. Uitgangspunt vormde zijn literaire archief waarin zijn fascinatie voor eilanden, de dood, het vaderschap, de Rolling Stones, Goethe en het verzamelen tot uiting komt.
Resultaat KEEN bedacht een opstelling waarin de schrijver zich zou hebben thuis gevoeld; een ruimte vol met boekenkasten, stijlvol gelakt in mahonie en per fascinatie gevuld met zijn nalatenschap. Iedere kast bevatte naast manuscripten, facsimile, tekeningen en voorwerpen bovendien uitschuifbare boeken waarin videofragmenten te zien waren. Op een lange leestafel werden al zijn uitgegeven boeken gepresenteerd en een geïntegreerde interactieve televisie toonde zijn meest opzienbarende interviews. Een glazen kamertje met daarin zijn bureau stond centraal. Zijn favoriete kleur 'kobalt blauw' werd gebruikt voor de wanden. Bij de tentoonstelling ontwierp KEEN de publicatie 'De Fascinaties van Boudewijn Büch'.
Trefwoorden — boeken [5], grafische projecten [11].
thumbnail
thumbnail
thumbnail
thumbnail
image

Titel — Architectenbureau zondagochtend aan de koffie met gebak.

Datum — 12 Maart 2003.

Opdrachtgever — schippers architecten bna [1].

Website — www.schippers-bna.… Opent in Nieuw Venster .

Opdracht Schippers Architecten BNA is altijd zeer bescheiden wanneer het gaat om publiciteit zoeken. Dat siert ze, maar is tegelijk ook jammer, want ze lieten het jaar waarin ze 75 jaar bestonden onopgemerkt voorbijgaan. Een unieke kans om al die bijzondere projecten die door de jaren heen gerealiseerd zijn voor het voetlicht te brengen. Dat vond de nieuwe directie ook, dus werd er drie jaar na dato een bijzonder boek uitgebracht dat wij mochten ontwerpen.
Resultaat Voor dit jubileumboek vonden we een bijzondere fotograaf voor de projecten (Guus Rijven) en een kenner als schrijver (Victor Freijser). Geïnspireerd door elkaar ontstond de juiste sfeer; ongedwongen maar met een goed oog voor detail. De fotografie van de kantoren van Schippers Architecten namen we zelf voor onze rekening. Snapshot-achtige beelden die de no-nonsense houding van het bureau goed weergeven. Als klap op de vuurpijl trommelden we het voltallige personeel op om op een zondagochtend de zebrapadfoto te nemen met als achtergrond het rode gebouw dat ooit door de oude architect Schippers was ontworpen. En daarna met z'n allen naar Florencia voor koffie met gebak.